mj.fotograf

Hur går operationen till?

Främre korsbandsoperation

Operationen utförs i narkos och du kan oftast gå hem samma dag. Via artroskopi (titthålskirurgi) ersätts det trasiga främre korsbandet av en ny sena som förs in i leden via borrkanaler i underbenet och lårbenet och fixeras. Det finns flera olika metoder men den vanligaste är att använda senor från lårets in- och baksida. I vissa fall kan en bit av knäskålssenan användas.

Valet av metod kommer du att diskutera med din läkare innan operation. Under operationen kan också ev. meniskskador åtgärdas med att ta bort skadad del av menisken eller i vissa fall med att operatören syr fast menisken i sitt fäste. Operationen tar ca 1.5 h att utföra.

Efter främre korsbandsoperation

Ett förband som hindrar blödning läggs. Detta kan avlägsnas efter två dagar och under detta sitter ett mindre, plastat förband som kan sitta kvar tills stygnen tas. Under den första tiden efter operationen kan knäleden svullna något vilket kan ge en del smärta. Du motverkar detta genom att du har benet högt när du sitter eller ligger. Du får stödja på benet direkt men kommer att behöva kryckor de första veckorna. Det är viktigt att du har kontakt med sjukgymnast före operationen så att träningen efter operation kan påbörjas snarast.
 

http://www.artclinic.se/ortopedi/korsbandsoperation/
 

Comments (0)

  

  

Det var bara en riktigt grym söndag tillsammans med WARGEN ... Shopping, mat, fix&trix tilsammans med ett riktigt bra träningpass/rehab. Det är alltid lika härligt att träffa Ida, glad och fylld med positiv energi vilken klockren tjej. Det går framåt med min rehab och träning vilket känns bra. Jag har fortfarande ont dagligen i mitt knä och rörligheten i helt utsträckt läge är snart 100%!

Nu har det alltså gått 14 dagar sen jag slet av mitt främre korsband på träningen i Enskedehallen. Min rörlighet i böjning (flexion) har cirka 12-15 cm kvar innan den är 100% i flex. Det är riktigt tufft men jag ger mig inte, fullt ös med rehab och få till rörligheten inför operation. Det som är jobbigt är att knäet svullnad och det blir mer stelt efter dagarna på jobbet. Jag har gått från att jobba 4timmar till snart fulla 8 timmar igen och jag känner verkligen att kroppen får jobba hårt för att orka...

Jag ser verkligen framemot operationen och vägen att komma tillbaka på "riktigt". Jag vill kunna jobba 8 timmar och köra på som vanligt men det kommer ta någon vecka till innan jag klarar det. Jag tackar för att jag lever för min träning och lagt alla timmar i gymmet, i hallen och i spåret. Jag är så glad att min kropp hjälper mig på bästa sätt att komma tillbaka igen!

 heart.. Tack härliga du för en riktigt fantastisk söndag!

Comments (2)
SebbeUnderbara bilder och underbar blogg, keep it up! :D2012-10-03 09:22
Malin JohanssonSebbe: stort tack så himla kul att höra!2012-10-03 23:39

Det var rygg som gällde idag tillsammans med lite axlar och avslutande träning för magen. Det var riktigt mycket folk på SATS Sickla men inte så konstigt när det är fredag kväll och alla tok kör inför helgens äventyr.

 • 6 minuter cykel
 • marklyft 8set marklyft 20reps på varje vikt, halva vägen eftersom jag är skadad och ej har samma rörlighet i mitt knä. 30,40,45,50,55,60,65,70kg
 • kabel lyft åt sidan (främre, mellersta, bakre deltan) 3x5 x2 varv
 • sittande rodd med rep 3x15
 • pushbacks 3x15 17,5kg
 • latsdrag 3x7 + 3x7 smalt grepp
 • ryggresningar 3x12 långsamma
 • pilatesboll, "duperman" ligg på bollen lyft motsatt arm/ben långsamt utan att ramla av bollen
 • 3x12 abslider
 • 3x12 trigger point rullen /crunches
 • 2x30 grupperade fällknivar

Efter ett riktigt bra pass så var det Texas Burger som gällde och efter det var det bio för hela slanten. "Hypnotisören" premiären vilken thriller/drama riktigt bra film, jag satt och gömde mig bakom Roseanne på bion. Det var riktigt läskigt och spännande så himla bra film!

heart

Comments (0)

Lycka att få sätta sig och cykla i hela 15 minuter!!!

Det var bara så himla magiskt att få sätta sig på cykeln och kunna trycka runt pedalerna igen... Nu ser jag framemot vad som kommer näst, om några veckor kommer jag säkert kunna jogga lite lätt!

smiley

Comments (0)
0 av 1
TWITTER
2 yearss ago malinpt
❤️Missa inte kostföreläsningen på vloggen ❤️😊😍 https://t.co/UZ7HvIE2aD
2 yearss ago malinpt
https://t.co/0pONEJJjDA
2 yearss ago malinpt
Träning med Niklas Wadman i vloggen 😃😋👌🏻https://t.co/c5jJ46DRqS
2 yearss ago malinpt
Snart så ☀️🍹 https://t.co/wSvWfAeqih
2 yearss ago malinpt
Intervaller https://t.co/EDLH0RXrez
OPTIONS